Laat je angstklachten behandelen bij Psychologen Leiden

Angst en controle

Vreemd genoeg kan het gevoel bij angstklachten vaak heel dubbel zijn. Aan de ene kant heeft de angst je veel ontnomen; je kunt sommige dingen niet meer doen, je doet dingen omslachtiger, je bent soms erg beperkt in je bewegingsvrijheid. En aan de andere kant kan de angst je controle, ritme en rituelen geven waardoor je het gevoel hebt de chaotische onvoorspelbare wereld een beetje aan te kunnen.

Als je aan angstklachten denkt, denk je aan mensen met vliegangst, claustrofobie, hoogtevrees, of bijvoorbeeld smetvrees. Maar je hoeft niet per se ergens bang voor te zijn, je kunt ook anders bang zijn.
Sociale angsten bijvoorbeeld; extreme angst om een flater te slaan, te zweten, domme dingen te zeggen of op welke manier dan ook af te gaan.

Of je krijgt zonder duidelijke reden ineens ademnood, pijn op je borst, hartkloppingen. Een paniekaanval. Zo’n aanval kan ook minder ‘paniekerig’ voelen: als een dof gevoel zo vlak voor flauwvallen, alsof er iets onderhuids gebeurt, je bang bent gek te worden, of ineens een hartaanval te krijgen.

En de meest voorkomend angst is ‘gewoon bang’: bezorgd, piekerig, nerveus; over de financiën, de toekomst, je kinderen, je gezondheid, werk, geen werk, noem maar op.

Redelijkheid en nut

Bij Psychologen Leiden gaan we op verschillende manieren tegelijkertijd aan de slag. Met praktische oefeningen pakken we de angst aan, die verliest stukje bij beetje zijn grip. Je hervindt en accepteert de redelijkheid: je huis is schoon genoeg, de deuren zijn op slot en andere mensen zijn er niet op uit om je het leven zuur te maken.

Je krijgt je gevoel van ruimte terug, het gevoel niet meer geleefd te worden. Daarbij komen we er achter of de angst die je bij je hield wat voor je betekende, of je er wat aan had en als dat zo was, hoe je die leemte nu opvult.

Opbouwen, afbreken, groeien

De behandeling is een combinatie van afbreken en opbouwen. En van jezelf beter leren kennen, de angstpatronen leren duiden. Over controle. Over loslaten. Gaandeweg kom je er achter dat je meer los komt van je klachten en dat je sowieso beter in het leven staat en meer kunt genieten.

Contact

We zijn benieuwd naar je verhaal en willen je graag helpen. Neem telefonisch contact op met 071 – 20 320 16 of vul het contactformulier in voor een afspraak naar Psychologen Leiden.