Mindfulness Leiden

Mindfullness in relatietherapie

Eigenlijk heeft elke relatie het nodig: met aandacht en zorg naar jezelf en de ander te kunnen kijken. En écht te beleven wat er gebeurt.

Doorbreek automatische reactie

Je reageert op elkaar als in een reflex. De één zegt ‘dit’, en dan doet de ander automatisch ‘dat’. Je hebt elkaar op de kast zonder dat je precies weet wat er gebeurt. Of er controle op hebt.

Dat komt omdat we een beetje blind zijn als we naar onszelf en onze relatie kijken. Hele processen van communicatie gaan automatisch. In je hoofd probeer je het na afloop te verklaren. Je piekert, trekt zo je conclusies, slaat ‘signaalwoorden’ en ‘signaalsituaties’ op in je hoofd. En de volgende keer schiet je nog sneller in impulsreacties. Na verloop van tijd heeft jullie communicatie helemaal niks meer met jullie te maken. Het is een standaarddansje.

Luister naar je lichaam

Een van de eerste stappen in het proces is de schellen voor de ogen af te doen. Naar jezelf én naar de ander. Soms kom je er dan achter dat je elkaar echt verkeerd begrijpt. Daarbij leer je jezelf serieus te nemen en die ‘knoop in je maag’ of ‘uit het niets opkomende hoofdpijn’ te begrijpen. We halen het Automatisme van Jullie helemaal weg. Je ziet elkaar weer écht. Je voelt weer met elkaar mee. Je stapt over je eigen schaduw.

Mindfullness Leiden maakt veel los

Je kunt je voorstellen dat er in korte tijd heel veel gebeurt. Met jezelf, met de ander, met elkaar. De meeste stellen ervaren een gevoel van ‘weer adem kunnen halen’. Vaak gaat het elkaar ineens weer ‘zien’ met intense emoties gepaard.

Voor de meeste mensen is de stroom aan gevoelens, informatie, ongeziene verlangens, angsten en onuitgesproken pijn of verdriet, maar ook intense vreugde onontkoombaar vanaf het moment dat jullie ‘los’ komen. Het is overweldigend soms. Ik ben er voor jou en jullie, en ik help jullie het proces gedoseerd aan te gaan.

Mindfulness Leiden – in contact met jezelf – Nu

Mindfulness wordt vaak als onderdeel van een therapie gebruikt. Je leert dan niet de klassieke training, maar aspecten ervan om je te ‘openen’.

Veel mensen zitten vast in hun hoofd en bijna iedereen heeft grote moeite naar zijn eigen lichaam te luisteren. En dat terwijl juist daar, en in wat onbewustere processen, hele rijke gevoelens en ervaringen uiting vinden.

Door je aandacht met zorg te richten op jezelf, je innerlijk en het moment waarin je bent, hervind je jezelf. Voor de meeste mensen is dat een regelrechte openbaring.

De weg naar écht

Maar belangrijker dan dat, het opent de weg jezelf te vinden. Jij bent, net als ik en iedereen, een complex wezen. Het is vaak moeilijk te weten wat je vindt, wat je wilt, waar je voor staat. Misschien heb je het gevoel ‘jezelf niet te zijn’, of zit je vast in je eigen leven. Maar ja, wie ‘jezelf’ dan is, en wat jouw eigen leven dan wel zou moeten zijn… moeilijk.

Dat je dat maar moeilijk kunt bepalen komt voor een groot deel doordat je slecht contact met jezelf (je lichaam, je innerlijk) hebt. Je ‘hoort’ je lichaam niet roepen, schreeuwen, dat je nu rustig aan moet doen. Je negeert de signalen van ongenoegen, je sluit je af van de buikpijn voordat je naar je werk gaat en je doet al die slapeloze nachten af als gewoon ‘druk, druk, druk’. Geen wonder dat je leeft op de automatische piloot. Je kunt voor je gevoel bijna niet anders meer.

Met de inzet van Mindfullness brengen we daar verandering in.

Geen doel op zich

Wat wel belangrijk is, is dat Mindfullness in dit geval geen doel op zich is. Het gebruiken ervan (vaak aan het begin van een behandeling) is om de knopen te vinden, de oogkleppen af te doen en het leven te voelen in al haar facetten.